Warmtepompen

Wat is een warmtepomp? Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte aan de omgeving onttrekt en omzet in bruikbare warmte voor het leveren van verwarming en warmtapwater. De werking van een warmtepomp is feitelijk gelijk aan die van een koelkast. Zoals een koelkast een koudemiddel als ‘transportmiddel’ gebruikt om warmte aan de koelruimte te onttrekken, zo onttrekt een warmtepomp met behulp van een combinatie van water en een milieuvriendelijk koudemiddel warmte aan de aardbodem, (oppervlakte)water, (ventilatie)lucht of afvalwarmte.

Een warmtepomp is zodanig ontworpen dat deze een maximale warmte kan leveren met een minimale opname van aandrijfenergie uit fossiele brandstoffen. Het rendement van de warmtepomp kan onder de juiste condities wel oplopen tot 600%. Dit betekent dat een warmtepomp met 1 kW elektrische energie maar liefst 6 kW aan warmte kan leveren. Het hoogste rendement wordt bereikt wanneer de temperatuur van de bron hoog is en voor verwarming gebruik kan worden gemaakt van een zogenaamd Laag Temperatuur Systeem, zoals vloer- en wandverwarming. Naast verwarmen kunnen diverse warmtepomptypes ook koelen en warmtapwater leveren. 

 

Wat is het voordeel van de Daikin Altherma Hybride?

De kracht van de Daikin Intergas Hybride is de slimme samenwerking tussen een warmtepomp (die 70% van de energie levert) en de hr-ketel (die bijschakelt wanneer dit nodig is). Met dit systeem kun je met een kleine warmtepomp toe en de bestaande radiatoren niet hoeven te worden vervangen. En er is geen buffervat nodig voor warmwater, dat continu verwarmd moet worden. Daar waar de warmtepomp door weersomstandigheden te weinig vermogen heeft (en dus te duur wordt) schiet de CV-ketel te hulp. De computermodule berekent nauwkeurig hoe er het meest efficient geschakeld kan worden.

 

Het rendement van een warmtepomp neemt dus af bij een lage brontemperatuur. De warmtepomp heeft bij -5 buitenlucht temperatuur minder vermogen en rendement dan bij plus 25 (en dus een hoog energieverbruik). Als je een woning alleen met een warmtepomp zou willen verwarmen, heb je een veel grotere  warmtepomp nodig dan bij het hybride systeem. Bijkomend nadeel van zo’n grote warmtepomp is dat ook bij ideale temperaturen deze meer elektriciteit verbruikt dan de warmtepomp met klein vermogen in het hybride systeem.

 

Met enkel een warmtepomp heb je weliswaar geen gasaansluiting nodig maar de grotere installatie veroorzaakt wel een fors hoger electriciteitsverbruik. Dit systeem is bovendien niet geschikt voor bestaande CV Radiatoren.

 

 

Samenvattend: de investering bij de hybride is lager en door de combinatie van twee systemen verwarm je altijd het meest efficient.Energie besparen

De beste oplossing tot energiebesparing blijft altijd het goed isoleren. Helaas in de praktijk komen we nog steeds situaties tegen waarbij veel koudebruggen het gevolg zijn van hoge energierekeningen. Koudebruggen ontstaan met name bij overgangen van (geïsoleerde ) muren met een vloerconstructie, waarbij de muurisolatie niet overgaat in de vloerisolatie. Ook bij overgangen van muur naar ramen, deuren en constructiebalken kunnen bruggen ontstaan. Er worden in de praktijk binnen temperaturen gemeten die vrijwel gelijk zijn aan de buitentemperatuur. Koudebruggen komen vaak voor boven het verlaagd plafond waardoor het niet snel merkbaar is waar die hoge energierekening vandaan komt.

Voordelen

 • Plaatsing buiten op de grond of op het dak waardoor geen technische ruimte nodig is  
 • Energiebesparing tot wel 60%
 • Regelt traploos, m.a.w. voordelig bij deel belasting
 • Eén systeem voor koelen en verwarmen
 • Diverse mogelijkheden waaronder vloerkoeling en verwarming
 • Door de hoge COP waarde komt installatie in aanmerking voor EIA subsidie
 • Geen CV installatie, en dus geen gasaansluiting nodig en de kosten van vast recht
 • Voordeligste oplossing om te kunnen koelen, verwarmen, ventileren en drogen
 • Geen hinderlijke radiatoren, waardoor het een esthetische aanwinst is

Nadelen:

 • Geen stralingswarmte bij alleen luchtverwarming. Dit is op te vangen door luchtverwarming te combineren met vloerverwarming

 

Toepassingen

 • Vloerkoeling en vloerverwarming
 • Diverse modellen waaronder
  - Wandmodellen
  - Vloermodellen
  - Plafondinbouwmodellen
  - Satellietmodellen, mogelijk in combinatie met WTW (verse lucht)
 • Luchtgordijnen
 • Tapwater

Beschikbaar in de webshop:

Daikin ALTHERMA Hybride verwarming

Uw gasverbruik daalt met minimaal 50%.

€7.699,00 - €8.399,00